Gå direkt till textinnehållet
<< Till översikt
Trafikanter väntar på tunnelbanan, 1959. Spårvägsmuséet. Foto: okänd
6 februari, 2024

Hötorgets tunnelbana restaureras – med hjälp av Zone Systems

Stockholms lokaltrafik (SL) ska återställa Hötorgets tunnelbanestation till ursprungsutförande. Därför har Zone Systems levererat skyltar dit i 1950-talsstil. Här är resultatet.

Stationen invigdes 1952 och är känd för sin välbevarade 1950-talsarkitektur. Till exempel sitter där ett ursprungligt kakel i sju olika blå nyanser, gjutna originalskyltar med reliefbokstäver och rödorangea papperskorgar som var vanliga förr på både buss- ochtunnelbanestationer i Stockholm. Men med åren har materialet på stationen slitits och nu är det dags att restaurera stationen till ursprungsutförande så långt som möjligt. En viktig pusselbit i det är Zone Systems som fick i uppdrag att ta fram skyltar i ett specialutförande. Utseendemässigt ligger de nära de ursprungliga ramar som fanns på stationen när den byggdes.

– Eftersom just tunnelbanestation Hötorget är utvald som den station som till stora delar skall återställas och restaureras till 1950-talsutförande, var det viktigt att även nya ramar skulle vara så lika de ursprungliga som möjligt. Det var därför glädjande att dessa ramar gick att producera som en speciallösning för just denna station, säger Markus Eisler Projekt- och projekteringsledare på SL.

Zone Systems har levererat flertalet skyltar till stationen. Arbetet har ställt höga krav på både finish och kvalitet. Till exempel har det varit viktigt att skapa den karakteristiska rostfria ytan som nu går att se på skyltarnas ramar. Allt har tillverkats och producerats i Zone Systems fabrik i Vadstena.

– Det är ett uppdrag som har passat oss väldigt väl då vi är duktiga på att vara flexibla, snabbfotade och kunna anpassa våra produkter efter det kunden önskar. Vi är väldigt nöjda och stolta över resultatet, säger Olof Viklund, vd på Zone Systems.

Här kan du spana in resultatet:

Kontakta oss