Gå direkt till textinnehållet

Skyltguide – 6 tips att tänka på när du ska beställa skylt

Välkommen till vår skyltguide, vi har samlat en lista med 6 tips att tänka på innan du ska beställa din skylt.

1. Mål

Först och främst behöver du sätta upp ett mål med din skyltning. Det viktigaste av allt är vad du vill kommunicera.
Fundera också över vilken typ av intryck vill du ge för dina besökare? Ofta kan det finnas mål kopplade till ditt företags varumärkesstrategi för hur ni vill att ert varumärke ska uppfattas. Tänk på hur din skylt kommer se ut i den miljö den ska placeras så att det harmoniserar med kringliggande arkitektur. Har din skylt uppdrag att informera och hänvisa bör den också vara tillgänglighetsanpassad för personer med t.ex. synnedsättningar.

2. Material

Tänk på att välja ett material efter var din skylt ska vara placerad.
Vissa materialval lämpar sig bättre beroende på var skylten ska sitta. Kommer din skylt vara hårt utsatt för väder och vind kan ett visst material passa bättre. Eller att du bör tänka på att ha en viss tjocklek på materialet för att exempelvis trycket inte ska blåsa bort. Eller om din skylt kommer sitta svåråtkomligt för underhåll är det kanske nått annat du ska välja, exempelvis bör du inte använda dig av ljusa profilbokstäver som är belysta med LED eftersom dessa kan se smutsiga ut med tiden om de inte rengörs vilket påverkar ditt varumärke negativt.

3. Hållbarhet

Viktigt att fundera över är hur du ser på din skyltning över en längre tid.
Valet du gör idag bör hålla över en längre tidsperiod så ställ kravet av din skylttillverkare på t.ex. belysningens energiförbrukning, att klimatvänliga eller återvinningsbara material används vid tillverkningen och att den produceras under schyssta villkor. Detsamma gäller emballering och frakt, kravställ att produkterna packas på ett sätt så att de tar så lite volym som möjligt och att de transporteras på ett klokt sätt. Tänk också på att säkra upp så att montaget utförs på ett hållbart sätt, med miljövänliga maskiner och lokala montörer.

4. Skylt efter miljö

Anpassa skyltens utformning efter dess omgivning.
Tänk på hur skylten kommer att se ut i dagsljus kontra mörker. Enklare ljuslådor med vit bakgrund kan till exempel se bra ut i dagsljus, men ge ett alltför skarpt sken kvällstid och bli svårläst. Skyltens bakgrund i form av vägg eller fasad kan också påverka skyltens synlighet.

5. Lagar och regler

En fasadskylt kan kräva fastighetsägarens godkännande. Dessutom krävs ofta godkännande i form av skyltlov från kommunen. Värt att komma ihåg är att kommunen har 10 veckor på sig att ge besked om skyltlov från det att godkända handlingar inkommit. Sedan tar det ytterligare ett antal veckor från godkänt skyltlov till dess att du får påbörja montage. Kommunen kräver oftast alltifrån situationsplan, fasadritning, fotomontage, teknisk specifikation för skylten och kontrollplan.

6. Underhåll

Planera redan innan din skylt är monterad för hur kontroll och underhåll ska ske över dina skyltar och hur eventuell uppföljning av resultat ska fortgå. Ta hjälp av experter. Dina skyltar och din visuella kommunikation är ditt ansikte utåt. Tänk på hur ditt varumärke uppfattas om skylten inte lyser, skuggas av smuts eller hänger snett. Vårda dina skyltar och torka av dem (om du har möjlighet själv) eller i alla fall se över hur de ser ut så att du själv kan upptäcka eventuella synliga brister.

Zone Systems är din helhetsleverantör för skyltning och vi kvalitetssäkrar alla dessa flöden – vi hjälper dig med helheten. Med över 20 års erfarenhet i branschen så finns vi här för dig. Vi kan hjälpa dig att identifiera mål med din skyltning, en skyltlovsansökan till kommunen, eller hjälpa dig med underhåll och service av dina skyltar och allt där emellan. Hör av dig till oss med ditt planerade projekt!