Gå direkt till textinnehållet
<< Till översikt
21 april, 2022

Så lyfter du varumärket med smartare skyltar

Fasadskyltar har som uppgift att vägleda och informera. I vissa fall även att försköna och lyfta intrycket av ett varumärke, en plats eller verksamhet. Fasta skyltar i utomhusmiljö är ofta en del av arkitekturen, stadsmiljön eller landskapet. Om din skylt har en väl synlig placering är den en viktig exponering av ditt varumärke och värd lite extra tanke och omsorg.

Vad bör man då tänka på vid utformning och val av skylt? Här är några tips:

 

  1. Sätt upp mål med din skyltning. Fasad- eller entréskyltar bidrar i högsta grad till det första bestående intrycket av ditt varumärke och fysiska verksamhet. Vilket typ av intryck vill du ge för besökare och medarbetare? Ofta finns det mål kopplade till varumärkesstrategin men eftersom fasadskyltar även är den del av arkitekturen eller inredningen bör du också fundera på hur skylten harmonierar med den arkitektoniska ambitionsnivån. Målsättningarna ligger sedan till grund för ditt val av design och kvalitet eftersom slutresultatet kommer att påverka helhetsintrycket av din fysiska plats. Vare sig det är ett kontor, en restaurang, butik eller något annat.

 

  1. Välj rätt teknisk lösning. Det finns flera olika typer av skyltlösningar. LED-skyltar, neonskyltar, ljuslådor eller enklare skyltar av plåt, plast eller trämaterial. Vilket du ska välja beror på storlek, infästning, om det handlar om inom- eller utomhusmiljö, om krav på synlighet, om skylten påverkas av väder och vind, skadegörelse eller slitage. Visa skyltlösningar kan vara svåra att rengöra och kräva onödigt underhåll. Vill man kunna byta skyltfront finns också lösningar som är mer flexibla i det avseendet.

 

  1. Tänk hållbarhet på olika sätt. Ställ rätt krav på energiförbrukning, hållbarhet och tillgänglighet. En LED-skylt kan spara stora pengar genom lägre energiförbrukning och minimalt underhåll. Att skylten är tillverkad av klimatvänliga och återvinningsbara material kan också vara värdefullt och kan ibland vara ett krav. Har skylten till uppgift att vägleda eller informera bör den också utformas med hänsyn till personer med funktionsnedsättning avseende typsnitt, färger och kontrast.

 

  1. Välj skylt för olika ljusförhållanden och miljöer. Tänk på hur skylten kommer att se ut i dagsljus kontra mörker. Enklare ljuslådor med vit bakgrund kan till exempel se bra ut i dagsljus, men ge ett alltför stort motljus kvällstid. Likadant kan ett alltför intensivt och skarpt ljus passa dåligt i vissa miljöer. I många fall kan då en frontbelyst skylt upplevas lugnare för ögat.

    Bakgrunden i form av vägg eller fasad kan också påverka skyltens synlighet. Ibland kan man behöva anpassa skyltens utformning efter omgivningen.

 

  1. Ha koll på lagkrav och regler. En fasadskylt kan kräva fastighetsägarens godkännande. Dessutom krävs ofta godkännande i form av skyltlov från kommunen.

 

Vi kan hjälpa dig med planering, utformning, montage av alla typer av skyltar. Även med samordning av insatser och skyltlov. Tack vare vår egen skyltproduktion i Sverige kan vi hjälpa till med konstruktion och tillverkning av både standardutföranden och speciallösningar. Hör gärna av dig så berättar vi mer.

Kontakta oss