Gå direkt till textinnehållet
<< Till översikt
11 april, 2024

Zone Systems hållbarhetsarbete: “Ligger i framkant i sin bransch”

Med en nyskapande satsning på hållbarhet tar Zone Systems täten i sin bransch. Företaget ska nu använda den globala EPD-standarden för att visa upp den exakta klimatpåverkan deras produkter har. 

EPD, Environmental Product Declaration, är ett oberoende verifierat dokument som kan liknas med innehållsförteckningen på en mjölkförpackning. Du kan alltså se exakt i siffror hur stor klimatpåverkan olika material och tillverkningssätt har.

Traditionellt har man tagit fram sådana här dokument manuellt, men det tar lång tid att se hur mycket inverkan på klimatet en förändring gör. Med en EPD-generator kan man på förhand se hur stor skillnad en förändring gör, och vilka förändringar som ger mest.

 

I EPD-generatorn, som de nu tar fram med hjälp av Tyréns, syns exakt hur stora skillnaderna i koldioxidutsläpp mellan olika material som används.

Andreas Forsfjäll, utvecklingschef på Zone Systems, initierade projektet för att bli mer transparenta i hur deras skyltar påverkar klimatet. Med sin bakgrund från arbete med klimatdeklarering i byggbranschen, där stora krav på att redovisa klimatpåverkan fanns, hade han med sig samma tankar till Zone Systems.
– I dagsläget finns det inga sådana krav i vår bransch. Men vi vill ta det här steget nu, innan branschen eller våra kunder kräver det. Delvis för att vara förberedda, men framförallt för att kunna arbeta internt med vårt klimatavtryck, och säkra upp så att vi på Zone Systems tar steg mot förbättring och klimatneutralitet, så långt det är möjligt.

 

Klimatvänligt på riktigt – inte bara tomma ord
När man bygger en fastighet måste man visa klimatbelastningen på bygget. Det som är inuti fastigheten har däremot inte samma krav på redovisning ännu.
– Vi vill vara på den nivå som redan är standard i byggbranschen. Vi har höjt ribban för att minska koldioxidutsläppen. Det ska inte bara vara en massa tomma ord. Vi kollar, de facto, hur mycket koldioxid våra produkter släpper ut, det blir mer ärligt så.

Zone Systems har redan gjort några konkreta förändringar. De erbjuder nu kunder skyltprodukter med mer klimatvänliga material. Men återbrukar även gamla skyltar istället för att göra nya.
– Många av våra kunder är klimatmedvetna och uppskattar att vi bygger om, restaurerar, målar om och reparerar de skyltar som redan finns. Vårt mål är att ha åtta återbrukningsprojekt under 2024 – dubbelt så många som förra året.

 

Satsar seriöst på hållbarhetsarbetet med jämförbara värden
Tyréns, en ledande aktör inom samhällsbyggnad, har hjälpt Zone Systems att utveckla en EPD-generator. Detta verktyg ger detaljerad information om produkternas miljöpåverkan, vilket underlättar för produktutveckling med minskade klimatavtryck. Anna Pantze, LCA- och klimatspecialist på Tyréns, berömmer Zone Systems för deras initiativ för klimatet.
– Här ligger Zone Systems i framkant och är en av de första i sin bransch att våga satsa på att hålla en internationell standard. Vi är såklart jätteglada för alla kunder som väljer att satsa seriöst på sitt hållbarhetsarbete. Det är många som kommunicerar att man jobbar hållbart, men skillnaden med att utgå från EPD:er är att värdena är jämförbara och tredjepartsgranskade. Vi märker att Zone Systems brinner för hur de kan utveckla sina produkter för att bli mer klimatvänliga. De är verkligen intresserade av att hitta rätt för sina kunder. Det är väldigt glädjande att de vill förändra och göra en sådan här satsning. Om alla gjorde det skulle det innebära en stor förändring.

Kontakta oss