Gå direkt till textinnehållet
<< Till översikt
12 december, 2023

Smart återbruk: Så minskar Zone Systems klimatavtrycket

En aktör i fast food-branschen ska göra om entréerna på ett par restauranger i mellersta och södra Sverige.
Då väljer Zone Systems tillsammans med sin partner ROL Fredbergs att återanvända befintliga skyltar och fasadbeklädnad.
– Vi fortsätter vår satsning på hållbar utveckling och är stolta att kunna bidra med vår expertis, säger Olof Viklund, VD på Zone Systems.

När de två restaurangerna ska byggas om var ett alternativ att plocka ned både fasadbeklädnad och gamla skyltar för att sedan slänga materialet och producera nytt. Men den här gången bestämde sig Zone Systems för att jobba annorlunda.
– Med vår erfarenhet, kunskap och resurser tar vi gärna rollen som projektledare. Från design, idéfas, rådgivning och produktutveckling till logistik och installation. I det här jobbet har vi varit med i hela processen och kom då fram till att det var bättre att jobba med återanvändning.

”Gör hela processen smidigare”

Därför har både skyltar och fasadbeklädnad istället modifierats och fått ny fräschör. Att jobba med återbruk har många fördelar. Förutom ett minskat klimatavtryck i produktionen, då exempelvis nya skyltar inte behöver produceras, reduceras även CO2-utsläppen på grund av minskade transportutsläpp. Men lösningen innebär även väsentligt snabbare leveranstider och enklare byggprocesser.
– Om vi inte återanvänder materialet behöver kanske hela fasadbeklädnaden bytas ut. Nu byter vi bara ut en del, vilket gör hela processen smidigare, säger Andreas Forsfjäll, utvecklingschef på Zone Systems.
Dessutom påverkar lösningen det estetiska slutresultatet till det positiva.
– Skyltarna och fasadbeklädnaden går redan i samma stil som byggnaderna. När man placerar helt nya produkter på äldre hus kan det vara en utmaning att få det att se enhetligt och bra ut.

Välkommet förslag

Beställare av jobbet är ROL Fredbergs som levererar nyckelfärdiga projekt som omfattar konceptdesign, generalentreprenad och produktion av butiksinredning. Deras vision är att möjliggöra inspirerande, integrerade och hållbara lösningar. Vidare vill de möjliggöra miljöer med större cirkulär ekonomi och en mer hållbar resursanvändning. Att Zone Systems jobbat fram en lösning som rimmar med deras filosofi är mycket välkommet.
– Vi har hårda krav på hur vi ska jobba hållbart. Både internt men också från allt fler kunder. Att en underleverantör som Zone Systems kommer till oss med nya idéer är mycket positivt. De hjälper oss att leva upp till kraven. Dessutom får vi här ett riktigt bra helhetsresultat, säger Rickard Fredberg, Head of Operations på ROL Fredbergs i Mariestad.

”Helt annat tänk”

En prioriterad utvecklingspunkt i företaget är just att använda sig mer av återvunnet material.
– Det är inte alltid billigare att återanvända. Men det är ett helt annat tänk nu. Både från oss och våra kunder. Många är villiga att betala mer för att få hållbara varor eller processer.
Zone Systems har funderat likadant när det gäller återbruket av skyltarna på restaurangerna.
– Priset blir ungefär detsamma som om vi skulle ha kasserat de gamla och tillverkat helt nya. Men det finns så mycket annat att vinna, säger Olof Viklund.

Fler exempel: Så jobbar Zone Systems hållbart

1. Reparationer av LED-skyltar
Att laga istället för att slänga gör gott för miljön.

2. Nya material i produkterna
Till exempel använder Zone Systems ibland sig av alternativa material istället för aluminium. Att byta material kan sänka utsläppet av koldioxid vid produktion med så mycket som 25 procent.

3.Underhållsarbete av befintliga skyltar
Att vara noga med underhållet av skyltarna förlänger livslängden.

4.Återvinning av material
Zone Systems tar tillvara på aluminium i skyltar som kasseras.

Kontakta oss